artist-in-residenceOp een boerderij in de unieke omgeving van de Noordoostpolder biedt id11 kunstenaars, schrijvers, muzikanten en andere makers ruimte en tijd voor hun werk.

over id11
Stichting id11 realiseerde van 2008 tot en met 2016 in Delft tijdelijke projecten, -gastateliers en laagdrempelige presentatieplekken voor kunstenaars waar experiment kon gedijen. Sinds 2013 heeft id11 een permanent artist-in-residence programma op een boerderij in de Noordoostpolder.

noordoostpolder
De artist-in-residence bevindt zich op een boerderij bij Rutten in de Noordoostpolder; een gebied op nieuw land onttrokken aan de zee en bedacht aan de tekentafel. De Noordoostpolder maakt onderdeel uit van de provincie Flevoland, de jongste provincie van Nederland. De provincie is ontworpen na de eerste wereldoorlog toen er werd besloten om de Zuiderzee in te polderen. In de jaren dertig werd de Zuiderzee afgesloten van de Noordzee. Vanaf dat moment heet het IJsselmeer. De Noordoostpolder imponeert met zijn open ruimte. Dit is de plaats waar je opnieuw de sterren kunt bewonderen. Tegelijkertijd ben je binnen handbereik van grote steden als Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Lelystad. In de directe omgeving heb je enkele musea. Museum Schokland ligt in het oude dorp dat voor de inpoldering een eiland was. Museum Nagele ligt in het nieuwe dorp dat in de jaren vijftig door o.a. Gerrit Rietveld is ontworpen. Nagele is de laatste van de tien dorpen in de Noordoostpolder. Het gebied wordt gekenmerkt door akkerbouw, fruitteelt en bloembollenteelt.

rutten
Rutten is de meest noordelijke woonkern van de Noordoostpolder. De eerste bebouwing van Rutten dateert uit 1953. Rutten is gelegen in een overwegend agrarisch gebied waarin de bloembollenteelt naast akkerbouw en veehouderij een karakteristiek landschapselement vormt. Dichtstbijzijnde winkel ligt op ongeveer zes kilometer afstand, maar iedere week komt op maandag de SRV-wagen langs op de boerderij. Omdat de winkels niet om de hoek liggen, bieden wij de mogelijkheid tegen meerkosten mee te eten met wat de pot schaft. Er wordt vegetarisch en biologisch gekookt.

ruimte en tijd
We bieden een werkplaats voor makers die tijdelijk (veel) ruimte nodig hebben. De unieke omgeving biedt kunstenaars een plek waar ze zich kunnen focussen en concentreren op hun werk of project. Veel tijd van de kunstenaar wordt opgeslokt door dagelijkse dingen. id11 biedt kunstenaars ruimte en tijd. HET TIJDELIJK VERBLIJF is een artist-in-residence in een omgeving met weinig verleidingen van welke aard dan ook. Behalve dan voor een wandeling (met de hond) naar het IJsselmeer.

presentatie
Het residence programma is maximaal één maand en kan in overleg afgesloten worden met een publieke presentatie. Deelnemende kunstenaars kunnen tijdens bij_wijze_van_SPREKEN hun werk kort presenteren en hierover in dialoog gaan met geïnteresseerden.

accommodatie
HET TIJDELIJK VERBLIJF is de naam van de woonruimte van de gastkunstenaar. Deze bestaat uit een kamer die je terugbrengt in de sfeer van de jaren zeventig. De kamer heeft een eigen douche en toilet en is geschikt voor maximaal twee personen. In het voorjaar en de zomermaanden bieden we onze Caravan Club aan als extra woonplek. De caravan is ook in jaren zeventig sfeer, staat op het erf en heeft, afhankelijk van het aantal personen in residence, een gedeelde douche en wc. De caravan is geschikt voor 1 persoon en beschikt over een vast bed, formaat twijfelaar. Een derde mogelijkheid, de zolder boven de stal, is geschikt voor een kleine groep in het voorjaar en de zomer, zoals een theatergroep of band. Internet is beschikbaar.

//photo.id11.nl/#!album-28

werkplek - projectruimte
Als werkplek zijn er verschillende mogelijkheden. Er is een grote buitenruimte, een werkplaats, een koelcel, een stal die ook gebruikt wordt als project- en expositie ruimte en een grote zolder boven de stal. Ook is met enige regelmaat het (schilder-/teken-) atelier te gebruiken. In overleg wordt er gekeken naar wat het meest passend en beschikbaar is.

//photo.id11.nl/#!album-27

kosten
De kosten voor de residence exclusief eten zijn: €650,- per maand. Bij twee personen wordt dit bedrag verhoogd met €150,-. Een kortere werkperiode is mogelijk, hierbij hanteren we een tarief van €25,- p.p. per dag. id11 is een non-profit organisatie zonder operationele subsidies/financiering voor hun artist-in-residence in de Noordoostpolder.

aanmeldingsformulier
Voor een werkperiode bij id11 ontvangen we graag doorlopend voorstellen. Bij interesse kun je een mailtje sturen of het formulier gebruiken. Het aanmeldingsformulier vind je hier, er is geen deadline.

kaart noordoostpolder

Noordoostpolder weergeven op een grotere kaart


this site in English

Stichting id11