gastatelierAls kunstenaarsinitiatief- en platform biedt Bierumer School ruimte voor productie en presentatie, waarbij het voormalige schoolgebouw als publieke ruimte voor het dorp behouden blijft.

Er liggen kansen om de unieke identiteit van deze oude school te behouden en tevens toekomstbestendig te maken. De locatie leent zich door haar geschiedenis en verankering in het land voor het breder trekken in disciplines en onderwerpen. Bierum is het oudste dorp van Groningen en valt onder de gemeente Eemsdelta, met onder andere Loppersum, Appingedam, Delfzijl en Bierum en de rivier Eems uitlopend in de Waddenzee. Het is een dynamisch gebied dat getekend wordt door verdronken dorpen, windturbines en industrie, rechtlijnig getrokken akkers, een netwerk van maren door natuur, landbouw en (offshore) industrie. In recente jaren vestigen ook steeds meer high tech bedrijven zich in de regio, waaronder Google in 2016. De Bierumer School nodigt uit om de interactie aan te gaan met de omgeving en gemeenschap in Bierum en omstreken. In 2021 is Bierumer School binnenlandatelier van het Mondriaanfonds.

Gedurende de werkperiode zal de Bierumer School in de weekenden geopend zijn zodat het werkproces voor publiek te volgen is. De presentatieruimtes bestaan uit een studioruimte van 64 vierkante meter en een zolder van 500 vierkante meter. Achter het gebouw is een schoolplein dat gebruikt kan worden, evenals een grasveld aan de voorkant. Elke werkperiode wordt afgesloten met een eindpresentatie en artist talk.

Er is een eigen woonstudio bestaande uit één kamer op de zolderetage. Deze kamer beschikt over een keukenhoek en functioneert verder als woon- en slaapkamer. De douche en het toilet bevinden zich op de begaande grond.

Bierumer School is onderdeel van Noordenaars, een platform voor presentatie-instellingen en kunstinitiatieven in Noord-Nederland. De Noordenaars bestaat onder meer uit Academie MinervaKunsthuis SYBMedia Art FrieslandNoorderlichtSIGN en VHDG. De Noordenaars staan voor experiment, ontwikkeling van talent en de productie van nieuwe kunst. Deze kunstinstellingen uit Noord-Nederland werken samen en creëren nieuwe kansen voor talenten binnen de beeldende kunst.

werkperiode
De werkperiode varieert van minimaal een maand tot maximaal drie maanden en wordt bepaald in overleg. De onkosten bedragen € 650, per maand, waarbij we kunstenaars kunnen ondersteunen bij fondsaanvragen om de kosten te dekken of hierin gezamenlijk op te trekken.

aanvragen
Bierumer School nodigt zelf kunstenaars uit voor een werkperiode.

foto's
foto impressie>>


this site in English

Stichting id11