ram 2020



RAM was een nachtelijke expositie met als startpunt een oude schapenboet op steenworp afstand van het voormalig eiland Schokland (werelderfgoed) en het bekende architectuur dorp Nagele in de Noordoostpolder.

Met RAM refereren we aan de geschiedenis van de plek waar vroeger schapen werden gehouden. We presenteren het werk van dertien kunstenaars die zich verhouden tot de plek, zijn omgeving, geschiedenis of toekomst.

RAM is een intitiatief van id11 in samenwerking met Prins te Paard en ReRun Producties met ondersteuning van De Verlichte Boerderijenroute Noordoostpolder en het Cultuurmakersfonds.

kunstenaars
Deelnemende kunstenaars waren: Albert Geertjes, Denis Oudendijk, Elena Redaelli, Karin van der Molen, Liset Moerdijk & Rutger Bergboer, Marjan Laaper, Niels Post, Pat van Boeckel, Pim Palsgraaf, Robert Roelink, Rolina Nell, Sigrid Hamelink en Wies Noest.

locatie, data en tijden

RAM was in één richting te rijden. De route starte op de kruising Sluitgatweg/ Havenweg bij het dorp Nagele, gaat over op de Ramsweg en eindigt onder de Ramspolbrug. RAM was een route van ongeveer 6 km, langs het werk van dertien kunstenaars, die je het beste per auto kunt afleggen. Data & tijden: Vrijdag 11 t/m zondag 13 en vrijdag 18 t/m zondag 20 december 2020 van 16.30 - 22.00 uur.

Facebook evenement

eb 2020



eb is een rondgang van 2,5 km langs het werk van elf kunstenaars, rondom de Enserkerk op het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder. Het is eb van 26 juli tot 25 oktober 2020. 

eb is een fase van het getij waarbij het zeewater daalt of afgaat. Op het voormalige strand van Schokland is het al heel lang eb. De Noordoostpolder viel officieel droog op 9 september 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog. De eilanden Schokland en Urk kwamen binnen de dijken van de nieuwe polder.

Bij eb worden aangespoelde schatten, en tegenwoordig helaas ook steeds meer afval, zichtbaar. Het jutten spreekt tot onze verbeelding, prikkelt onze nieuwsgierigheid en confronteert ons tegelijkertijd met ons gedrag in vorm van aangespoelde spullen. Maar op de drooggevallen bodem rondom Schokland worden nog bijna wekelijks sporen uit het verleden en heden gevonden. Van oude houten schepen die gezonken zijn, afdrukken van de eerste voetstappen van menselijke bewoning, tot neergestorte bommenwerpers uit de tweede wereldoorlog als ook achtergelaten plastic flesjes, chipsverpakkingen en blikjes.

Nadat het coronavirus ons als een vloedgolf overspoelde lijkt de eb te zijn ingezet. Wat blijft er achter aan waardevolle ervaringen, nieuwe inzichten, inspiratie of afgedankte spullen en opvattingen?

Met eb doen we een voorzichtige poging het tij te keren en bewegen we mee op de golven. We willen kunstenaars weer een mogelijkheid bieden werkt te maken en mensen te inspireren, te verwonderen en/of te confronteren. In een gebied waar kunst geen vanzelfsprekendheid is en op een locatie waar eb vooralsnog de status quo heeft.

eb is een initiatief van ReRun Producties met ondersteuning van id11, in opdracht van Cultuurbedrijf Noordoostpolder en mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds

kunstenaars
Linda Verkaaik, Clemens Maassen, Jeffry Koopman, Rolina Nell, Sigrid Hamelink, Karin van der Molen, Pieter van de Pol, Matthijs Muller, Merel Holleboom, Hester Pilz, Pat van Boeckel, Olaf Mooij, Kaneli & Smit, ZAC (Lucia Loren, Imke Rust, Karen Macher Nesta, Elena Redaelli, Sally Kidall, Karin van der Molen) en werk van Anthea Simmonds

locatie, data en tijden
eb was een rondgang van 2,5 km langs het werk van elf kunstenaars, rondom de Enserkerk op het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder. Het was eb van 26 juli tot 25 oktober 2020.  

Facebook evenement

about A woman 2020



about A woman is een onderzoeksreeks waarin vrouwelijke kunstenaars in dialoog gaan over hun positie in de kunstwereld.

Het initiatief voor about A woman is genomen door beeldend kunstenaar Maritsa van Luttikhuizen, die nu de samenwerking heeft gezocht met Astrid Moors, Debbie Voerman en Rolina Nell.

Onder de titel about A woman is in 2013 de eerste expositie georganiseerd bij kunstpodium De Witte Slagerij in Rotterdam. Hoe staat het nu -zeven jaar later- met de emancipatie in de kunsten? Een jaar geleden publiceerde Mama Cash een onderzoeksrapport naar de positie van vrouwelijke kunstenaars in Nederland, met als conclusie dat de visuele aanwezigheid van vrouwen in de kunst nog vérre van gemiddeld is.

Met about A woman brengen we het werk van onszelf en vrouwelijke collega's onder de aandacht en gaan we het gesprek aan over onze positie.

Rond Internationale Vrouwendag 2020 organiseerden we onder de titel about A woman -grilhood- een expositie in Rotterdam met het werk van acht vrouwelijke kunstenaars. about A woman bood in deze expositie een reflectie op het meisje vanuit verschillende perspectieven en in verschillende disciplines. Binnen de context van de expositie gingen we in gesprek met gasten, gastsprekers en het publiek over de positie van de vrouwelijke kunstenaar in het huidige kunstenveld.

kunstenaars
Astrid Moors, Debbie Voerman, Guda Koster, Hinke Schreuders, Ingrid van der Hoeven, Maritsa van Luttikhuizen, Netty van Osch en Rolina Nell.

locatie, data en tijden
Art Space Rotterdam, Schietbaanstraat 12, 3014 ZX Rotterdam, zaterdag 7 maart tot en met zaterdag 22 maart 2020

Website about A woman.
Facebook evenement.

gastatelier 2017 - 2020


Na het geschikt maken van de stal voor niet agrarische activiteiten en het creëren van een gastenverblijf hebben we op de boerderij in de Noordoostpolder tot eind 2020 onze activiteiten vorm geven en kunstenaars, schrijvers, muzikanten en andere makers ruimte geboden om (nieuw) werkt te realiseren en te presenteren in relatie tot de unieke omgeving die de Noordoostpolder biedt en/of de specifieke ruimte, bestaande uit de oorspronkelijke stallen. De maak- en presentatieplek waren hierbij verbonden met elkaar. Waarbij id11 als maak- en presentatieplek voor hedendaagse professionele kunstenaars een pioniersfunctie vervulde in de Noordoostpolder.

Per 31 December 2020 zijn we gestopt met onze artist-in-residence op de boerderij in de Noordoostpolder omdat we op zoek moeten naar een andere woon/werkplek.

kunstenaars & muzikanten
Jeffry Koopman
, Daan den Houter, Lobke Burgers, Anja Vermeer, Inge Hoefnagel, Mia van den Burg, Pim van Halem, Nilesh Shidhpura, Wies Noest, Rosa Everts, Egied Simons, Lineke Hansma-Imthorn, Marie Claire Krell en Wouter Sibum. Roufaida, Gitta de Ridder en Hunting the Robot hebben er gewerkt aan nieuwe nummers. Het Europese Stage Europe Network was met zeven opkomende bands te gast.

locatie, data en tijden
IJzerpad 17 in Rutten gedurende de jaren 2017 t/m 2020

foto's
foto impressie>>


projecten in delft 2008 - 2016
Van 2008 - 2016 organiseerde id11 artists-in-residence projecten in Delft. Leegstaande panden werden tijdelijk gebruikt als woon- en werkruimte voor (internationale) kunstenaars. De huizen, appartementen, winkels of kantoren zelf waren een belangrijke factor in de productie van de nieuwe kunstwerken. Deelnemende kunstenaars maakten site-specific werk. id11's artist-in-residence programma was afhankelijk van de beschikbaarheid van tijdelijke ruimtes. id11 organiseerde binnen het Europese netwerk CreArt de artists-in-residence projecten DELFT OP ZICHT AiR (2013), CarArt AiR (2014), het seminar SHIFTING AiR STRATEGIES (2013) en de bijeenkomst AiR for Experiment - is er genoeg ruimte voor experiment in het culturele landschap van Europa? (2016). Hieronder meer informatie en beeldmateriaal over de gerealiseerde (artists-in-residence) projecten in Delft.

ENCOUNTER AiR FOR EXPERIMENT - 2016



id11 organiseerde in samenwerking met DutchCulture; Center for International Cooperation|TransArtists, de ontmoeting AiR for Experiment - is er genoeg ruimte voor experiment in het culturele landschap van Europa? in het kader van CreArt. Hoe kunnen kunstenaarsorganisaties, artist-in-residence programma's en lokale overheden op lokaal niveau samenwerken om het Europese culturele landschap te versterken?

Kunstenaarsorganisaties en artist-in-residence programma's bieden open, relationele, sociale ruimten die zijn ingebed in de lokaliteit van een dorp of stad. Zij brengen kunstenaars met elkaar in contact en creëren gemeenschappen van beoefenaars: om ideeën uit te testen, creatieve risico's te nemen en nieuwe richtingen in hun artistieke praktijk te verkennen. Veel van deze initiatieven opereren internationaal en fungeren als lokale platforms voor de productie en presentatie van nieuw werk, en voor de ontwikkeling van discours, kennis en begrip, ook in de kunst en in de samenleving. Vaak engageren zij zich op experimentele wijze in de sociale, economische en culturele structuren van een stad of regio.

Middelgrote steden in Europa zijn ingebed in de structuren en culturele netwerken van een regio en proberen tegenwicht te bieden aan de hoofdsteden die vaak alle kunst en cultuur naar zich toe trekken. Hoe kunnen dialoog en samenwerking tussen lokale overheden en kunstenaarsorganisaties in deze context plaatsvinden? Welke korte- en langetermijneffecten kunnen kunstprojecten genereren voor een stad of een regio? Deze en andere vragen werden onderzocht in verschillende case studies samen met beleidsmakers, kunstenaarsorganisaties en artist-in-residence programma's uit Nederland en verschillende regio's in Europa.

Een van de uitgangspunten van het programma was het gepubliceerde boek Artist-Run-Europe. Geïnitieerd door Pallas Projects in Dublin. Dienovereenkomstig zijn AiR Platform NL en Platform BK een onderzoek gestart naar de parameters van het artist-run model, opererend binnen de setting van kleine steden en dorpen in Nederland. Met als doel om, naar aanleiding van de uitkomsten van het programma, een eerste opzet te maken voor een document met aanbevelingen; samen werken aan meer diverse kunst-ecologieën.

locatie, data en tijden
Lijm & Cultuur, Rotterdamseweg 272, 2628 AT Delft. Vrijdag 2 december 2016 van 09.30– 20.00 uur Download hier het programma.

foto's
foto impressie>>

Car Art - 2014


id11 werkte deze editie mee aan het Car Art festival. id11 verzorgde de beeldende kunst. Car Art is een multidisciplinair festival, waarbij auto's en auto-onderdelen in hun meest letterlijke of geabstraheerde vorm de inspiratiebron vormen. Car Art vond plaats in het 2e weekend van september bij Lijm & Cultuur, een oude fabriek in Delft.

kunstenaars
Albert Geertjes (nl), Bart Jansen (nl), Corine Zomer (nl), Denis Oudendijk/Refunc (nl), Filip Jonker (nl), Henk Tas (nl), Instituut voor de Loslopende Mens/Oscar Prinsen (nl), Jordy Koevoets (nl), Joris Hoogeboom (nl), Joyce Westorp (ca), Laura Lappi (fi), Lineke Hansma (nl), Mark Swysen (be), Maze de Boer (nl), Mio Fujimaki (jp), Olaf Mooij (nl), Paul van den Hout (nl), Rob van der Hoeven (nl), Ronald Schelfhout (nl), Sonja de Bruin (nl), Teun Verkerk (nl) en Wouter Sibum (nl).

locatie, data en tijden

Lijm & Cultuur, Rotterdamseweg 270 Delft. Zaterdag 9 en zondag 10 augustus 2014.

photo
photo impression>>

CreArt AiR - 2014



Van 15 juni tot eind augustus 2014 organiseerde id11 een artist-in-residence project verbonden aan het Car Art festival, binnen het Europese netwerk CreArt. CreArt is een samenwerkingsverband tussen 12 Europese steden: Arad (Roemenië), Kaunas (Litouwen), Genua (Italië), Delft (Nederland), Harghita County (Roemenië), Valladolid (Spanje), Aveiro (Portugal), Linz (Oostenrijk), Kristiansand (Noorwegen), Lecce (Italië), Pardubice (Tsjechische Republiek) en Vilnius (Litouwen). De deelnemende kunstenaars creëerden een locatiegebonden werk dat verband hield met het Car Art festival. Acht Europese kunstenaars werden geselecteerd op basis van hun projectvoorstel, waarin de relatie met auto's zichtbaar was. Tijdens de reguliere openingstijden van Lijm & Cultuur waren de kunstwerken in ontwikkeling te zien voor bezoekers. De deelnemende kunstenaars presenteerden hun werk elke vrijdagmiddag tijdens de serie artist talks "bij_wijze_van_SPREKEN". Kenmerkend voor dit AiR-project was dat iedere kunstenaar gedurende twee maanden een samenwerkingsverband had met een curator. De curator en de kunstenaar konden praktische of inhoudelijke gesprekken voeren. Het AiR-project werd afgesloten met een eindpresentatie in de vorm van een publiekstentoonstelling.

kunstenaars
Martina Kartelo (hr), Roberta Menechini (it), Eddy Kaiser (nl), André Vieira (pt), Bartis  Elemer Marton (ro), Fernando Guijar Candenato (es), Carlos Sanz Aldea (es) and Dina Rončević (hr).

curators

Coen de Jong (38CC, Delft), Iris Cornelis (gallery Iris Cornelis, Rotterdam), Kiki Petratou (gallery Joey Ramon, Rotterdam), Piet de Jonge (Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Kröller Müller en Van Abbemuseum), Sander Zweerts de Jong (Sanders Geluk, Rotterdam) Denis Oudendijk (Refunc, Den Haag), Hans Wap (kunstenaar, Rotterdam).

locatie, data en tijden
Lijm & Cultuur, Rotterdamseweg 272, 2628 AT Delft.cbij_wijze_van_SPREKEN ieder vrijdag 0m 17:00 uur van 20 juni tot 1 augustus. Eindpresentatie zaterdag 9 augustus en zondag 10 augustus. Opening vrijdag 8 agustus om 17:00 uur.

foto's
foto impressie>>

SEMINAR SHIFTING AiR STRATEGIES - 2013




id11 organiseerde in samenwerking met DutchCulture; Center for International Cooperation|TransArtists, Satellietgroep en Wander het seminar SHIFTING AiR STATEGIES in het kader van CreArt. Network of Cities for Artistic Creation en Mutual Artist-in-Residence Impulse Rusland-Nederland. De artist-in-residence is een veranderend fenomeen. Gastheren én gasten ontwikkelen nieuwe strategieën, of vinden hun werkwijze opnieuw uit, vanwege veranderende economische, politieke en culturele omstandigheden. Het seminar bracht artist-in-residence programma's uit Nederland, Europa en Rusland bij elkaar, om de nieuwste inzichten in artist-in-residence strategieën te delen. Sommige kiezen voor interdisciplinair onderzoek, andere voor de integratie van artistieke doelstellingen met commerciële activiteiten. Sommigen richten zich op de specificiteit van hun locatie, anderen proberen aan te sluiten bij de behoeften van andere partijen. Welke nieuwe artist-in-residence strategieën worden ontwikkeld? Wat zijn de gevolgen voor samenwerking, programmering, financiering? Hoe kunnen netwerken, culturele organisaties, fondsen en overheden op deze ontwikkelingen aansluiten? Experts zullen in workshop-verkenningen hun visies met ons delen, onder wie: Jan Willem Schrofer, voormalig directeur van de Rijksakademie Amsterdam - Georgi Nikich, directeur van de Moscow Union of Exhibitions Halls - Leontine Meijer van Mensch, lector erfgoedtheorie en beroepsethiek aan de Reinwardt Academie, Amsterdam. Moderator van de dag was: Floor van Spaendonck, manager Platform bij HET NIEUWE INSTITUUT. Met speciale bijdragen van id11's CreArt partners Agdar Art Centre uit Kristiansand in Noorwegen, Atelierhaus Salzamt uit Linz in Oostenrijk en Artkomas uit Kaunas in Litouwen.

locatie, data en tijden
Lijm & Cultuur, Rotterdamseweg 272, 2628 AT Delft.Zaterdag 14 december van 10:00 tot 20:30 uur. Download het programma hier.

foto's
foto impressie>>

MUSEUM NACHT DELFT - 2013



De kunstenaars dompelden zich onder in de financiële wereld, sporen van de crisis, geld en ruilhandel. Een prikkelende mix van video, performance en installatiewerk was te zien. Speciaal voor de museumnacht richtte id11 een Exchange Office in: bezoekers brachten objecten of grondstoffen mee. Deze werden in de weken na de museumnacht verwerkt tot kunstobjecten! In ruil daarvoor kregen bezoekers een klein kunstwerk mee naar huis.

kunstenaars
Aline Baggio (nl), Daan den Houter (nl) and Ieke Trinks (nl).

locatie, data en tijden
Oude Delft 36, Delft. Vrijdag 25 oktober van 19:00 tot 01:00 uur

DELFT OP ZICHT - 2013



In augustus en september 2013 organiseerde id11 het artist-in-residence project DELFT OP ZICHT binnen het Europese netwerk CreArt. CreArt is een samenwerkingsverband tussen 12 Europese steden: Arad (Roemenië), Kaunas (Litouwen), Genua (Italië), Delft (Nederland), Harghita County (Roemenië), Valladolid (Spanje), Aveiro (Portugal), Linz (Oostenrijk), Kristiansand (Noorwegen), Lecce (Italië), Pardubice (Tsjechische Republiek) en Vilnius (Litouwen). De deelnemende kunstenaars creëerden site-specifiek werk dat gerelateerd is aan de locatie. Het project verwijst naar het schilderij 'Gezicht op Delft' van Vermeer en daagt kunstenaars uit hedendaagse varianten te maken. Acht Europese kunstenaars werden geselecteerd op basis van hun projectvoorstel, waarin de relatie met Delft zichtbaar was. De geselecteerde kunstenaars verkenden Delft en namen de stad twee maanden lang 'op proef'. DELFT OP ZICHT heeft meerdere betekenissen. Het is een verdraaiing van de titel van het Vermeer-schilderij 'Gezicht op Delft'. In DELFT OP ZICHT staan de woorden in een andere volgorde. Op zicht' betekent 'op proef', zoals wanneer je iets op proef hebt voor een proefperiode. Na deze testperiode kan men besluiten het geteste te houden of terug te geven. In 2010 werd de eerste editie van id11 DELFT OP ZICHT georganiseerd in het Kadmium Art Centre en ook deze editie vond daar weer plaats. Kadmium is gehuisvest in een oud schoolgebouw. Het heeft vier klaslokalen, een klein trappenhuis, een mooie hal met een lange gang, en een plein ervoor. Tijdens de reguliere openingstijden van Kadmium konden de kunstwerken in ontwikkeling worden bekeken door bezoekers. De deelnemende kunstenaars presenteerden hun werk elke vrijdagmiddag tijdens de serie artist talks "bij_wijze_van_SPREKEN". Bijzonder aan dit AiR-project was dat elke kunstenaar gedurende twee maanden een samenwerkingsverband had met een curator. De curator en de kunstenaar konden praktische of inhoudelijke gesprekken voeren. DELFT OP ZICHT werd afgesloten met een eindpresentatie in de vorm van een publiekstentoonstelling.

kunstenaars
Alexander Glandien (at), Amaya Bombín (es), Dovile Bernadisiute (lt), Leonard Sherifi (it), Lieke Snellen (nl), Nino Strohecker (at), Ruta Butkute (lt) en Tvrtko Buric (it).

curators
Anique Weve en Floor Cornelisse (Fam Ruim, Rotterdam), Coen de Jong (38CC, Delft), Iris Cornelis (gallery Iris Cornelis, Rotterdam), Jacqueline Heerema, Ronald Boer en Eliane Bots (Satellietgroep, Den Haag), Kiki Petratou (gallery Joey Ramone, Rotterdam), Piet de Jonge (Rotterdam), Réka Deuten Makkai (Den Haag), Weronika Zielinska (Upominki, Rotterdam).

locatie, data en tijden
Koornmarkt 48 (Kadmium) Delft. Donderdag tot zondag van 12:00 - 17:00 uur. bij_wijze_van_SPREKEN iedere vrijdag om 17:00 uur. Eindpresentatie vrijdag 27 tot zondag 29 september 2013. Opening vrijdag 27 september om 17:00 uur.

publicatie
Uitgebracht op 14 december 2013 tijdens het seminar SHIFTING AiR STRATEGIES.

foto's
foto impressie>>

Car Art - 2012



id11 werkte deze editie mee aan het Car Art festival. id11 verzorgde de beeldende kunst. Car Art is een multidisciplinair festival, waarbij auto's en auto-onderdelen in hun meest letterlijke of geabstraheerde vorm de inspiratiebron vormen. Car Art vond plaats in het 2e weekend van september bij Lijm & Cultuur, een oude fabriek in Delft.

kunstenaars
Bart Jansen (nl), Daan Samson (nl), Darija Medic (rs), Denis Oudendijk/Refunc (nl), Egied Simons (nl), Eva Schippers a.k.a. She-Man (nl), Frederik Jan van den Berg (nl), Hans Wap (nl), Instituut voor de Loslopende Mens/Oscar Prinsen (nl), Karin Voogd (nl), Keuken van het Ongewenst Dier (nl), Laura Lappi (fi), Lucas Hardonk (nl), Martijn van Dalen (nl), Olaf Mooij (nl), Patricia Sousa (pt), Paul van den Hout (nl), Paul Santoleri (us), PseudonieM (nl), René Jacobs (nl), Riëlle Beekmans (nl), Rob Verwer (nl), Silas Nout (nl), Thomas Scherzer(at), Ting Tong Chang (tw), Tijn Noordenbos (nl), Xenia Gottenkieny (de) en Yvo van der Vat (nl).

locatie, data en tijden
Lijm & Cultuur, Rotterdamseweg 270 Delf. Zaterdag 8 van 13:00 -24:00 uur en zondag 9 september 2012 van 13:00 - 21:00 uur.

foto's
foto impressie>>

BUITENgewoon - 2012



In juni, juli en augustus 2012 realiseerde id11 het artist-in-residence project BUITENgewoon. id11 nodigde zes kunstenaars uit om gedurende de zomer te werken in de Kabelfabriek, een oude fabriek in Delft, om een site-specific kunstwerk te creëren.

kunstenaars
Chelsea Leventhal (us), Flora Moscovic (fr), Jeffry Koopman (nl), Matthijs Muller (nl), Robin Kolleman (nl) en Sam Bunn (gb).

locatie, data en tijden
Kabelfabriek, Schieweg 15 Delft. Opening vrijdag 31 augustus 2012 om 17:00 uur.

foto's
foto impressie>>

onderZOEKT - 2011



In 2011 heeft id11 de samenwerkingsmogelijkheden onderzocht voor de realisatie van een (permanente) artist-in-residence en tijdelijke werk- en presentatieruimtes in Delft. Gekoppeld aan dit onderzoek heeft id11 in oktober en november 2011 een project gerealiseerd. Op tijdelijke locaties realiseerden kunstenaars projecten met tijdelijk versus permanent als uitgangspunt. Voor oktober en november 2011 nodigde id11 tien kunstenaars uit om op een tijdelijke locatie (een voormalig kantoor en een winkel) in Delft site-specific werk te maken. In een periode van een maand werkten de kunstenaars toe naar een publieke eindpresentatie.

kunstenaars
Egied Simons (nl), Guda Koster (nl), Hester Plomp (nl), Ieke Trinks (nl), Marianne Hamersma (nl), Mark Swysen (be), Petra van Noort (nl), Rosa Everts (nl), Serena Lee (en) en Stefan Hoffmann (de).

locatie, data en tijden
Kruisstraat 35-37, Asvest 20-28 en Hippolytusbuurt 14 Delft. Presentaties 28 - 30 oktober en 25 - 27 november 2011.

publicatie
Er is een publicatie uitgebracht van dit project.

foto's
foto impressie>>

op_LOCATIE - 2010



Naast de tijdelijke projectruimte in de Poptahofbuurt, realiseerde id11 op_LOCATIE projecten op vijf andere locaties in Delft. Kunstcentrum Kadmium nodigde id11 uit om het AiR project DELFT OP ZICHT te lanceren. In de tentoonstellingsruimte van creatief laboratorium 38CC realiseerde id11 een lang gekoesterde droom onder de naam DE SPEELTUIN. id11 nam deel aan de eerste Museumnacht van Delft en was aanwezig op het Car Art Festival. Van maart tot en met december 2010 maakten zevenentwintig kunstenaars kunstwerken gerelateerd aan een van de locaties. Elke kunstenaar werkte aan een eigen projectvoorstel, soms binnen een specifiek thema. Onder de titel Bij_wijze_van_SPREKEN werden maandelijks presentaties van de werken en lezingen door de kunstenaars gegeven.

kunstenaars
Annemarie van Grinsven (nl), Aram Tanis (kr), Arjen van Krieken (nl), Bhupat Dudi (in), Catherine Bourne (au), Danielle Lemaire (nl), Darn Thorn (au), Desiree de Baar (nl), Eric Jan van de Geer (nl), Griet Menschaert (nl), Instituut voor de loslopende mens; Oscar Prinsen (nl), Izabela Oldak (pl), Jacolijn Verhoef (nl), Janna Navis (be), Jos Poeder (nl), Judith van den Berg (nl), Karen Vermeren (be), Marie-Claire Krell (de), Mathijs Lieshout (nl), Mieke Maaike Fokkinga (nl), Mies Baars (nl), Nina Boas (fr), PePoMo; Adam Smith (uk) and Keiko Takahashi (jp), Rolina Nell (nl), Sabrina Basten (de), Twan Bastiaansen (nl).

locatie, data en tijden
Papsouwselaan 440, Taj Mahalplaats 16, Koornmarkt 48 [Kadmium], Hooikade 13 [38 CC], Car Art Festival, De Telefooncel Uit de Kunst Oude Delft 140, Brabantse Turfmarkt 30 Delft. Presentaties in maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober en november 2010.

publicatie
Er is een publicatie uitgebracht van dit project.

foto's
foto impressie>>

FLAT_land - 2009



In 2009 realiseerde id11 het AiR project FLAT_land. Zo'n 85 kunstenaars voerden een project uit in een leegstaand huis of appartement van FLAT_land in de Poptahofbuurt, Delft. Onder de deelnemers bevonden zich ongeveer 37 internationale kunstenaars die gebruik maakten van id11's artist-in-residence programma HET TIJDELIJK VERBLIJF.

kunstenaars
Allison Nichol (ca), Alison Owen (us), Anja Sijben (nl), Ans Kanen (nl), Astrid Dekkers (nl), Audio Compost (nl), Aya Fukami (jp), Babette Kleijn (nl), Barbara DePonti (it), Beatriz Olabarrieta (es), Beorn Levbenstedt (de), Brigitte Spiegler (nl), Catharina Geraedts (nl), Dattah (nl), Efrat Zehavi (isr), Elsbeth Muilwijk, Esther Tamboer (nl), Fiona Weir (nl), FloPIdisk (nl), Freshn the Impression (au), Hetty Krapels (nl), Hidenori Mitsue (jp), Inge Hoefnagel (nl), Iskra Sguera (it), Izabela Oldak (pl), Janna Navis (nl), Janne Eraker (no), Jasmine Ellis (ca), Jimena Kato Murakami (pe), Jimini Hignett (uk), Joan Fabian (us), John Mason (us), Jolanda Jansen (nl), Juan Duque (co), Judith Jansen (nl), Julio Pastor (mx), Kim Engelen (nl), Lisa van Bommel (de), Liset van Dommelen (nl), Marlous Tode (nl), Maarten Punselie (nl), Marina Tomic (rs), Martijn Koolstra (nl), Matthijs M. Jansen (nl), Matthijs Kiel (nl), Mary Jo Gilligan (ie), Meg Mercx (nl), Merryn Kritzinger (ca), Myrthe Rootsaert (nl), Nina Gloudemans (nl), Odie Rynell Cash (us), Patricia Eustaquio (ph), Paul Santoleri (us), Pavel Forman (cz), Peter Owen (us), Raymond Huizinga (nl), Rolina Nell (nl), Richard Wearn (us), Rik van Hazendonk (nl), Rob Verwer (nl), Rob Visje (nl), Roos Hoffmann (nl), Ruben van Klaveren (nl), Ruth Rosendaal (nl), Sabrina Harri (fi), Sander Zweerts de Jong (nl), Sanne Avenhuis (nl), Sara ten Westenend (nl), Simon Dirkse (nl), Suzanne van Rest (nl), Thijs Kelder (nl), Valentina Paroni (it), Veridiana Zurita (br) en Viola Onderdelinden (†).

locatie, data en tijden
Popthahof Delft. Presentaties zondag 10 mei, 7 juni, 5 juli, 2 augustus, 27 september, 25 oktober, 29 november en 27 december 2009.

publicatie
Er is een publicatie uitgebracht van dit project.

foto's
foto impressie>>

HET TIJDELIJK VERBLIJF - 2008



In samenwerking met Woonbron nam stichting id11 in 2008 drie huizen in gebruik om hun artist-in-residence programma en het project HET TIJDELIJK VERBLIJF te starten. Kunstenaars uit het buitenland, maar ook van dichterbij, woonden en werkten in de Poptahofbuurt in Delft. Twee van de drie huizen werden gebruikt als tijdelijke woon- en werkruimte voor kunstenaars in residence. Een derde huis fungeerde als projectruimte, voor in Nederland wonende kunstenaars om ter plekke specifiek werk te maken. In 2009 zijn de huizen gesloopt.


kunstenaars
Carine Weve (nl), Danielle Reid (ca), Eugenie Bakker (nl), Eva Schippers (nl), Inge Hoefnagel (nl), Inge Rosekrans (nl), Ingrid Meus (nl), Jolanda Jansen (nl), Judith Haan (be), Lenny Waasdorp (nl), Noortje van Deursen (nl), Rolina Nell (nl), Stefano Calligaro (it) and Viola Onderdelinden (†).

locatie, data en tijden
Troelstalaan 70, 72, 76 Delft.Presentaties 29 juni, 27 juli en 31 augustus 2008.

publicatie
Er is een publicatie uitgebracht van dit project. Download hier.

foto's
foto impressie>>

HIER&DAAR - 2008



Stichting id11 streeft naar artist residencies in Delft. id11 presenteerde het project HIER EN DAAR als een voorbereiding op de realisatie van hun AiR HET TIJDELIJK VERBLIJF. Van 25 augustus tot 31 augustus 2008 vond het project plaats in de 'vrije ruimte' van 38CC in Bacinol, Delft met een tentoonstelling van werk gemaakt door kunstenaars tijdens hun residency; in het buitenland of in Nederland. Er werd een avond georganiseerd over ervaringen en mogelijkheden van artist residencies. Daarnaast vond een expertmeeting plaats om de mogelijkheden van het realiseren van artist residencies in Delft te onderzoeken. id11 presenteerde een ervaren, representatieve artist residency in een vergelijkbare stad als Delft en vroeg Trans Artists (een organisatie die o.a. een databank/internetsite beheert met residencies over de hele wereld) om expertise op dit gebied.

kunstenaars

Alex Reynolds (sp), Arik Visser (nl), Ivo Hendriks (nl), Karrie Hovey (us), Liesbeth Touw (nl), Marleen van Wijngaarden (nl) en Rolina Nell (nl).

locatie, data en tijden
38CC Delft. Presentatie 29 tot 31 augustus 2008.

foto's
foto impressie>>

ontwikkeling - 2002
Link naar de oude webite.


this site in English

Stichting id11